Muffinki to najlepszy wynalazek ostatnich czasów, jeśli chodzi o eksperymenty kulinarne,zwłaszcza dla osób bez większego doświadczenia, jeśli chodzi o gotowanie.
Sezon na jagody już prawie się kończy...
Dostałam w prezencie koszyczek jagód od Pani Stasi ;) , więc nie mogłam się oprzeć i ich zjeść.
Pamiętajmy o dokładnym myciu owoców leśnych! Nasłuchałam się tyle o tym ile ciekawych bakterii tam możemy znaleźć, więc myje je bardzo dokładnie.
Składniki :
- 200 g mąki
- 170 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 80 ml mleka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 60 ml oleju
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szklanka jagód
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C (grzanie góra-dół).
2. Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i cukrem.
3. W drugiej misce wymieszać jajko z mlekiem, jogurtem, olejem i esencją waniliową.
4. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać aż masa będzie gładka.
5. Do masy stopniowo i delikatnie wsypać umyte i osuszone jagody. Masę wymieszać, po czym nakładać do foremki wyłożonej papilotkami.
6. Piec 20 minut.
wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, ale nie widzę w obserwowanych ;) Pozdrawiam! ;*
Usuńmniami! Wyglądają przepysznie! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i obserwuję! :)
those muffins look so yum!! xx
OdpowiedzUsuńAlice Barton ♥ TheMowWay
Pieczenie muffin w sumie to dobra zabawa :D Wyszły Ci bardzo apetycznie! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń