środa, 24 lipca 2013

Yummy Muffins with berries

by Kornellie

Muffinki to najlepszy wynalazek ostatnich czasów, jeśli chodzi o eksperymenty kulinarne,zwłaszcza dla osób bez większego doświadczenia, jeśli chodzi o gotowanie.

Sezon na jagody już prawie się kończy...
Dostałam w prezencie koszyczek jagód od Pani Stasi ;) , więc  nie mogłam się oprzeć i ich zjeść.

Pamiętajmy o dokładnym myciu owoców leśnych! Nasłuchałam się tyle o tym ile ciekawych bakterii tam możemy znaleźć, więc myje je bardzo dokładnie.



Składniki : 


  • 200 g mąki
  • 170 g  cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 80 ml mleka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju 
  • łyżeczka esencji waniliowej
  •  1 szklanka jagód



1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C (grzanie góra-dół).
2. Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i cukrem.
3. W drugiej misce wymieszać jajko z mlekiem, jogurtem, olejem i esencją waniliową.
4. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać aż masa będzie gładka. 
5. Do masy stopniowo i delikatnie wsypać umyte i osuszone jagody. Masę wymieszać, po czym nakładać do foremki wyłożonej papilotkami. 
6. Piec 20 minut. 
























5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, ale nie widzę w obserwowanych ;) Pozdrawiam! ;*

      Usuń
  2. mniami! Wyglądają przepysznie! Muszę wypróbować :)

    Pozdrawiam i obserwuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczenie muffin w sumie to dobra zabawa :D Wyszły Ci bardzo apetycznie! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń